ИСТОРИЯ НА БОРБАТА


снимка

На 15 декември 1969г.с решение и заповед на председателя на ОС на БФС-Враца в с. Селановци започва работа Благой Маринов Данов като треньор по борба с месечно трудово възнаграждение от 85лв.Тренировъчните занимания се провеждат на сцената в салона на училище " Хр.Ботев".Първите състезатели си носят собствета екипировка /гуменки,галоши,анцузи и дочени дрехи/.Иван Спасов донася от къщи една дъска за закачалка.Под набитите гвоздеи на дъската се четат имената на първите :Благой Данов;Иван Спасов ;Илия Минов ;Валентин Диков ;Йордан Станкулов ;Детелин Милков ;Цоло Божилски ;Чавдар Василев Божидар Минков ;Цветан Василев ;Божидар Минков; Цветан Василев ;Валентин Ангелов .
Започва се работа и с децата:Пеци Данов,Ценко Кънов,Тошко и Емил Горчови,Илчо Младенов;,Румен Челебийски ,Йордан Петров Върбанов, Велизар Митков Клекарски,Богомил Рашков Стоянов,Петьо Василев,Желязко Фролински,Цецо и Начко Мичовски,ГошоТодоров,Нечко Митков, Румен Георгиев Удренов,Тихомир Бановски.♦

♦Тренира се усилено всеки ден по 2-3 часа и успехите не закъсняват.На селската републиканска спартакиада в с.Тодор Икономово -Шуменско1970г.Иван Спасов печели първият златен медал.Следват още четири златни отличия за Спасов-1971г.Михайловград; 1972г-с.Чомаковци;1973г.-с.Роза Ямболско;1975г-с.Севар Разградско.Медали от републикански селски спартакиади за мъже печелят- Детелин Милков;Веско Станев;Валентин Ангелов;Благой Данов;Цоло Божилски ;Чавдар Василев;Божидар Минков.
В отбора по борба на "Ботев" Враца пет човека са от Селановци.По късно отборът преминава в гр.Оряхово.Следват и отборни победи.
На спартакиадата през 1972г.в с.Чомаковци нашите борци са републекански отборен шампион.Следват контролни срещи с "Крайова " Румъния и националния младежки отбор на Германия.М.С Веско Георгиев е балкански шампион,м.с Огнян Григоров и Детелин Минков са национални състезатели .Не закъсняват успехите на нашите млади борци децата .На окръжното първенство през 1971г,проведено в читалището на с.Селановци Пеци Данов е първият окръжен шампионв категория до 28 кг,на зоналното първенство в Михайловград Богомил Рашков е първият зонален първенец.
Началото е поставено.Борбата в с.Селановци печели все повече привърженици ,но базата е недостатъчна.Започва борба за построяване на зала в с.Селановци. Осем години ходене по мъките ,но всичко се увенчава с успех.
На 4.11.1983г професор Райко Петров прерязва лентата и открива новата зала за борба в с.Селановци.В с.Селановци започват да се провежда традиционен турнир по борба за деца и юноши "Т.Костов".Следват контролни срещи в Плевен ,Ловеч,Враца и Стара Загора със състезатели от отборите ЦСКА ;Левски Спартак;Славия.Нашите млади борци участват и в редица републикански първенства :Ловеч,с.Сокол-Силистренско,Тетевен,Плевен,Стара Загора,Пловдив,Кюстендил,София,Етрополе,Перник,Хасково.Медали от тези първенства за деца и юноши печелят:Пламен Венков Оприков;Христо Иванов; Христо Янев;Иво Младенов;Валентин Илиев Върбанов;Детелин Русинов;Йордан Върбанов;Росен Мондов;Гошо Шиляшки;Ирен Митков;Емил Димитров;Теодоси Венков;Иво Руняшки,Иво Благоев,Тонислав Дахлев, Мирослав Данов и мн.други .
Не закъсняват и успехите на международното спортно поле.Веско Георгиев става балкански шампион.Христо Янев и Иво Младенов печелят сребърни и бронзови отличия от европейски лървенства за юноши и младежи. По късно и Валентин Венков става спортист №1 на спортно училище гр.Плевен,печели сребърно отличие от европейски първенства за юноши.
За тези славни години през клуба са преминали повече от 2100 деца и юноши,подадени са в спортните училища Плевен ,Враца,Етрополе ,Ловеч, и отборите Левски Спартак,ЦСКА,Славия повече от 60 деца,от осем са учили и спортували в ЦСУ"Олимпийски надежди "-София.

към началната страница φвиж албума